"Zorla Çalıştırma" Yalanı Utanca Mahkûmdur

Xin Ping
Uluslararası İlişkiler Yorumcusu

 

Uluslararası ilişkiler yorumcusu Xin Ping'in China Daily için kaleme aldığı yazıyı yayımlıyoruz.

Kısa bir süre önce, ABD kongre-yürütme komisyonu, Çin'i "zorla çalıştırma" ile yaftalamak gibi eski bir numaraya başvurarak sözde "Çin'in deniz ürünleri endüstrisinde zorla çalıştırma" konusunda bir oturum düzenledi. Bu bana ABD Kongresi tarafından kabul edilen ve ABD'li politikacıların bariz dezenformasyonu resmi belgelere dönüştürme yöntemi olan meşhur Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasasını hatırlattı. Amaç, Çin'in imajını zedelerken Sincan'la ilgili ürün ve endüstrileri küresel tedarik zincirinin dışına çıkartmaktır.

Ancak yalan yalandır. Uydurulan "zorla çalıştırma" söylemi uluslararası toplum tarafından kabul görmedi. Bu yanlış, en başından beri tartışılmaz gerçekler ve istatistiklerle ortaya konmuştur. Sincan'da pamuğun mekanik olarak toplanma oranı 2019 gibi erken bir tarihte yüzde 80'in üzerine çıktı ve kuzey Sincan'da bu oran 2021'de yüzde 100'e yaklaştı. Yani bırakın birilerini pamuk toplamaya zorlamayı, elle hasada bile çok az ihtiyaç var.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde pek çok yabancı diplomat, medya mensubu ve uluslararası kuruluş temsilcisi Sincan'ı ziyaret etti. Hiçbiri "zorla çalıştırma" iddiasında doğruluk payı görmedi. Hepsi de Uygurların ve Sincan'daki diğer etnik gruplardan insanların mutlu bir yaşam sürdüğü görüşünü paylaştı. Sincan'a yaptığı iki ziyarete dayanarak "Ouïghours, pour en finir avec les fake news" (Uygurlar, yalan haberlere son vermek için) başlıklı bir kitap yazan Fransız yazar ve gazeteci Maxime Vivas, sözde "zorla çalıştırma"nın yalandan başka bir şey olmadığını kanıtladı. Alman otomobil üreticisi Volkswagen ve diğer yabancı şirketler de "zorla çalıştırma" izine rastlanmadığını söyledi. CBS kısa bir süre önce muhabirlerinden birinin Sincan'a yaptığı saha ziyaretine dayanan bir makale yayınladı ve "Sincan'ı uluslararası bir skandala dönüştüren gözaltı merkezleri ve hapishanelerin kanıtlarını görmedik, bunun yerine etnik dans, yerel şarap üretimi ve özellikle turistler için yeniden şekillendirilmiş ve güzelleştirilmiş bir köy gördük" dedi.

Gerçeği görmezden gelen bazı ABD'li politikacılar Çin hakkında yalan söylemeye kararlı. Onlar için önemli olan kamuoyunun dikkatini çekmek ve görünürlük kazanmak. Çin'e saldırmak popülerlik kazanmalarına ve siyasi hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacaksa, aksi yöndeki tüm gerçeklere rağmen bunu tereddüt etmeden yapacaklardır. İçeriğin bütünlüğü umurlarında bile değil. Onlar için yanlış ifadeler yaymak, kamuoyunu yanlış yönlendirmek ve kamuoyunu çarpıtmak, daha da iyisi, Çin karşıtı gruplara hizmet etmek için bazı komisyonlar almak tamamen iyidir.

Sincan'ın pamuk endüstrisi neden bu politikacıların hedefi haline geldi? Bunun bir nedeni kendi kölelerine yapılan insanlık dışı muamelenin utancı olabilir. ABD'nin güneyindeki her plantasyon 18. ve 19. yüzyıllarda zorla çalıştırmaya tanık olmuş, bu da yüz binlerce kölenin sadece çalışmaya değil ölmeye de zorlanmasına yol açmıştır. Halen ABD, insan kaçakçılığı ve zorla çalıştırmanın merkez üssü konumundadır. ABD Adalet Bakanlığı'nın daha önceki bir raporuna göre, veriler her yıl 14.500'den fazla kişinin ABD'ye kaçak yollarla sokulduğunu ve zorla çalıştırma mağduru olduğunu göstermektedir. Bugün hala 400.000 Amerikalı köle olarak çalıştırılmakta, çok sayıda çocuk yasadışı çocuk işçiliğine dahil edilmekte ve 240.000 ila 325.000 arasında çocuk cinsel sömürü riski altında bulunmaktadır.

Buna ek olarak, ABD'deki Çin şahinleri "zorla çalıştırma" gibi yanlış bir söylemi "sistemik rakibini" karalamanın, Çin'in istikrarını baltalamanın ve Çin'in kalkınmasını engellemenin bir yolu olarak görmektedir. Niyetleri kârlı bir iş anlaşması yapmak: düşük maliyetli bir yalan ve hile operasyonuyla Çin'i çevrelemenin yüksek getirisi. Bu aynı eski ABD numarası: insan haklarını bahane ederek diğer ülkelerin içişlerine karışmak, nüfuzunu genişletmek ve hegemonyasını sağlamlaştırmak. Son duruşma, "zorla çalıştırma" hikayesinin Çin'deki diğer bölgelere ve sektörlere kaydırıldığını gösteriyor.

Kasıtlı yalanların herhangi bir kanıta ihtiyacı yoktur. ABD'li politikacılar için Sincan ve Çin'in diğer bölgelerindeki gerçek durumun ne olduğu asla önemli değildir. Onların saçmalıklarının Çin halkının geçim kaynaklarını etkileyip etkilemediği daha da az önemli. Sincan'ı ve Çin'in diğer bölgelerini küresel tedarik zincirlerinden kopararak, yerel halkın daha iyi bir yaşam için meşru haklarını ellerinden alıyorlar. Uydurma "zorla çalıştırma" hikayesi "zorla işsizliğe" yol açma riski taşıyor.

Birilerinin sürekli aynı teraneyi tekrarladığını duymak yeterince sinir bozucu. Eğer ABD'li politikacılar "zorla çalıştırma" konusunu önemsiyorlarsa, belki de kendi tarihlerine ciddi bir şekilde bakmalıdırlar.

Güncel
Etiketler
Çin; ABD; zorla çalıştırma;