Fransız Parlamentosu yetişkinlerin 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkisini rıza unsurunu dikkate almadan tecavüz olarak kabul eden yasayı 15 Nisan’da onayladı. Teklife karşı oy kullanan olmadı. Yasa ensest ilişkide bu yaş sınırını 18 olarak tespit ediyor.
Fransız basını, yasayı çocukların cinsel şiddete, pedofiliye karşı korunmasını güçlendiren bir düzenleme olarak nitelendirdi. Bu nitelendirme, Fransız hukukunda çocukların cinsel istismardan korunmasında açıklar bulunduğunun itirafı.
Fransa’da tartışmaları başlatan, Camille Kouchner tarafından yazılan La Familia Grande (Büyük Aile) adlı kitap oldu. Kouchner erkek ikiz kardeşinin yıllar boyunca üvey babaları siyaset bilimci ve anayasa uzmanı Olivier Duhamel tarafından cinsel istismara uğradığını açıkladı. İkizlerin babası eski dışişleri bakanlarından Bernard Kouchner.
İddiaların ardından Olivier Duhamel ve olaydan haberdar olduğu söylenen isimler ya istifa etti ya da görevlerinden uzaklaştırıldı. Sosyal medyada “ben de ensest” etiketiyle kampanya başlatıldı.
Konunun gündemin üst sıralarına tırmanması üzerine Avrupa basını Ipsos adlı şirketin Fransa’da pedofil rakamlarıyla ilgili tahminlerine yer verdi. Ipsos, 2009’da nüfusun yüzde 3’üne tekabül eden ensest olaylarının, 2020’de yüzde 10’a yükselerek 6,7 milyon mağduru içerdiğini ileri sürüyor.
Pedofiliye özgürlük hareketi
1977’de Solcu kimlikleriyle tanınan bir grup Fransız sanatçı ve filozof pedofilinin serbestleştirilmesi için dilekçe kaleme aldılar. Dilekçeyi imzalayanlar arasında Foucault, Louis Aragon, Althusser, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Gilles Deleuze, aktör ve eşcinsel aktivist Jean Danet, sinemacı ve yazar Alain Robbe-Grillet, Philippe Sollers, çocuk doktor ve psikianalisti Fransız’da çocuk eğitimi konusunda yol gösterici kabul edilen uzmanlardan Françoise Dolto, filozof Roland Barthes, pedofiliyi yazılarında da savunan ve cinsel istismar iddiaları nedeniyle geçtiğimiz sene hakkında adli işlem yapılan çağdaş Fransız edebiyatının önemli isimlerinden Gabriel Matzneff gibi isimler yer alıyor.
Dilekçe Fransız gazetelerinde yayımlandı. Dilekçenin yazılmasına neden olan, üç kişinin 13 ve 14 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklarla cinsel ilişkiye girme suçlamasıyla yargılanmalarıydı.
French petition against age of consent laws adıyla bilinen 1977 tarihli dilekçede 15 yaş altındaki çocuk ve ergenlerin yetişkinlerle rızaya dayalı cinsel ilişkilerini suç sayan yasaların kaldırılması talep ediliyordu. Açık mektup olarak yayımlanan dilekçe, ceza kanunu tadil komisyonuna yazışmıştı.
Dilekçe, 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkiyi ve 15-18 yaş arası eşcinsel ilişkiyi yasaklayan hükümlerin bir hakkın korunması değil, baskı/zorlama olduğunu savunuyor. 15 yaş altını da kapsayacak şekilde şu ifadeye yer veriyor: “Bu mektubun imzacıları, bir cinsel ilişkide partnerlerin tam özgürlüğünü, bu ilişkinin meşruluğu için zorunlu ve yeter şart olarak kabul ederler.”
15 yaş altındakilerle cinsel ilişkiyi yasaklayan hükümleri “polisiye kontrol” olarak nitelendiren dilekçe, bu maddelerin kaldırılmasını ya da “çocuk ve ergenlere, istediği kişiyle cinsel ilişkiler sürdürme hakkını tanıyacak şekilde” yeniden düzenlenmesini isteyerek bitiyor. Takip eden yıllarda Fransa’da benzer taleple başka dilekçeler de kaleme alındı ve gazetelerde yayımlandı.
Demokrasi ve pedofili
Bugün pedofili olarak isimlendirdiğimiz ilişki biçimi feodal toplum yaşamının parçasıydı. Saray, konak ve ocaklarda istismar ve pedofili yaygın olarak görülür. Tek eşliliği yücelten ve çocuk ve ergenlerle yetişkinlerin cinsel ilişkisini ahlak dışı olarak sınıflandıran burjuva toplumu oldu. Fransız Devriminin ülkesinde pedofiliye özgürlük talep edilmesi, Fransız aydının burjuva devriminden, gerisine düşerek koptuğunu gösterir.
Pedofili en fazla feodal toplumun günümüze sarkan tortularında ve liberalleşen Solun bir kesiminin taleplerinde kendine yer buluyor ve toplumun bu iki ucunu aynı etik ve yaşam biçiminde buluşturuyor. Tarikat şeyhinin çocuk tacizi, Onur Yürüyüşündeki pedofili görüntüleri, çocuklarda eşcinselliğin ve çocuklarla eşcinsel ilişkinin tanınması için yürütülen kampanyalar Türkiye’nin de gündemine bu kaynaklardan taşındı.
Pedofiliye Özgürlük talebi, Demokratik Devrimlerin kazanımlarından vazgeçmek, feodal toplumun özgürlüklerinin(!) canlandırılması anlamına gelir. Demokratik etiğin yıpranmasının ulaştığı boyut artık Avrupa’da da toplumsal tepkilere yol açıyor. Toplumdaki karşılığı nedeniyle Macron da pedofili karşıtı tepkiye katılmak zorunda kaldı.
Önümüzdeki dönem, liberalizme karşı Demokratik Devrimin yarattığı etiğe sahip çıkan akımların güçleneceği bir sürecin gelişmesini beklemeliyiz. 21. yüzyıl hümanizminin içinde pedofili ve enseste karşı mücadele de olacak.