Yapay Zekâ

"Özgür Yazılım Özgür Türkiye" Milli Bağımsızlık ve Kalkınma için Özgür Yazılım

Bu yazıda Özgür Yazılım’ın milli bağımsızlık ve milli kalkınma ile ilişkisi ele alınmış, kişi ve kurumlar ile Özgür Yazılım etkileşimi tasvir edilmiştir. Yazı genel olarak çeşitli bilimlerden yararlanmakta ve günümüz koşullarına yönelik öneriler sunmaktadır.

Evet, Yapay Zeka komünizm getirir

 

Dijital teknolojilerde Nesnelerin İnternetini konuşabileceğimiz aşamadayız. Çin Hükümeti’nin siber evrene yönelik programlarında “araçların interneti” ifadesi de yer alıyor. Şoförsüz ulaşım araçları internet ağına bağlı olacak. Bir sonraki adım ise üretim araçlarının interneti. Nesnelerin interneti, ulaşım araçlarının interneti, üretim araçlarının interneti hem tüketim ve dağıtım hem de üretimin verilerinin dijitalleşmesi ve Büyük Verinin parçasına dönüşmesi anlamına da geliyor.

Yapay Zeka tartışmalarında sınıf mücadelesi gerçeği - Slavoj Žižek’e itirazlar

Yapay Zekâ konusunda yazılan, çizilen metinler genellikle “kaygı, korku, dehşet” türünden duygularımızı hareketlendiriyor. Bilim kurgu filmlerin son yıllarda olmazsa olmazı zaten Yapay Zekâ. Toplumun çeşitli katmanlarında süren tartışmalarda karamsar, karanlık distopyaların zihinlerde bıraktığı etkinin izleri dikkatimi çekiyor.

Makinelerdeki Darwin

İngiliz yazar ve düşünür Samuel Butler’ın aşağıdaki makalesi, Türlerin Kökeni’nin yayımlanmasından 4 yıl sonra kaleme alınmıştır. Butler, Darwin ile mektuplaşmalarında da teorik tartışmalar yapmıştı. Organik yaşamın evrimi ve teknik gelişme, tekillik, insan soyunun makinelerle ilişkisi, organik doğal zekânın organik olmayan zekâyla rekabeti, makine medeniyetinin geleceği gibi başlıklarda Butler hâlâ görüşlerine itibar edilen bir isim. Makaleyi, bu tartışmalarda yüklenen tarihsel önemi nedeniyle yayımlıyoruz.