Rusya, askerlerinin ve askeri teçhizatının bir kısmını Suriye'den çekiyor. İki An-124 kargo uçağı, bir Il-76 ve daha küçük kargo uçakları, Khmeimim hava üssüne ulaştı. Uçakların burun bölmeleri ağır teçhizatı almak için açık. Daha önce medya, Rus askeri gemilerinin Suriye kıyılarından Akdeniz'i geçtiğini bildirmişti.
Bloomberg, Rusya'nın ülkedeki iki askeri üssünü korumak için yeni Suriye yetkilileriyle bir anlaşmaya yakın olduğunu yazdı. Rusya, Şam'daki yeni yetkililerle askeri üslerinin kaderi hakkında müzakerelerin hala devam ettiğini söylüyor. Tartus ve Hmeimim'e ek olarak, Rus birlikleri Kamışlı, Haseke ve diğer bazı daha küçük bölgelerde konuşlanmış durumda.
Rusya'nın azalan varlığına paralel ABD ve İsrail'in Suriye'deki saldırganlığı artıyor. İsrail, İran'ın bölgedeki müttefiklerinin etkisinin azalması ve Esad rejiminin düşmesiyle, ABD'nin desteğini alarak İran'ın nükleer tesislerine saldırı için uygun koşulların ortaya çıktığına inanıyor. Trump'ın yeni döneminde Netanyahu rejimine desteğini artıracağına inanmamak mümkün değil.
Wall Street Journal,yeni seçilen ABD başkanının ekibinin İran'a hava saldırıları düzenlemeyi düşündüğünü yazıyor. Trump yönetiminin kullanabileceği ikinci seçenek, yaptırımlar ve İsrail'e silah satışının yanı sıra, Tel Aviv'in kontrolü altındaki Suriye bölgeleri de dâhil olmak üzere asker gönderme yoluyla Tahran'a baskıyı artırmaktır. İsrail, Golan Tepeleri'nden Suriye’nin içlerine doğru daha da yayılıyor. Bu, Fırat bölgesinde SDG’yle savaşan Suriye Milli Ordusu ile yeni bir çatışmaya yol açabilir.
Daha önce IŞİD'de bulunan HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Culani, yeni yönetimin İsrail ile savaşacak güce sahip olmadığını söyledi.
SMO, SDG’yi Fırat yakınlarındaki Münbiç ve Deyr ez-Zor da dâhil olmak üzere birçok bölgeden sürdü. Bazı haberlere göre, SDG, HTŞ’yle, Türkiye yanlısı oluşumların Fırat bölgesine girmemesi koşuluyla Deyr ez-Zor'dan ayrılacakları konusunda bir anlaşmaya vardı. SDG komutanı Mazlum Abdi, PKK yanlısı yönetimin Şam'daki yeni yetkililerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu resmen duyurdu. Ancak SMO, SDG'yi Deyr ez-Zor'dan sürdü ve Rakka'ya bir saldırı başlatacaklarına dair söylentiler var.
Washington, Suriye'deki varlığını hala IŞİD'e karşı mücadeleyle haklı çıkarmaya çabalıyor. Özünde ABD, şu anda HTŞ, SDG ve İsrail arasında toprak bölüştürmekle ve Rusya ile Türkiye'yi Suriye'den sıkıştırmakla meşgul. Lübnan'dan kopan ve Suriye'den fiilen çekilen İran, artık o ülkede bir güç değil. Türkiye, bölgedeki konumunu güçlendirmek için Rusya'nın desteğini güvence altına almalı. Aynı zamanda, askerlerini kademeli olarak geri çeken Moskova'nın, İsrail ve ABD'nin genişlemesine direnebilecek güçlü bir müttefike de ihtiyacı var. Türkiye, SDG ve IŞİD ile mücadele edebilecek güçlü bir orduya sahip. Rusya da, yeni bir tırmanıştan sonra, Suriye'yi yeniden kurma sürecinde etkin olma potansiyeline sahip.