Ekonomi

Çin ve Rusya ABD dolarıyla bağlarını neden azaltıyor?

Not: Bu makale 2019-11-22 tarihinde ChinaDaily’de yayınlanmıştır.

Günümüzde ana akım medya, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin günlük olaylara odaklanarak bunun ekonomi ve küresel politika üzerindeki sonuçlarını anlamaya çalışıyor. Ancak, Çin ve Rusya gibi ülkelerin ABD dolarına olan bağımlılıklarını azaltmak için yaptıkları tektonik hareketler yeterince ele alınmamıştır.

Amerikan Ekonomisinin Dayanıklılığı Yanılsaması: Son Piyasa Kargaşasına Küresel Bir Bakış

İngilizceden Türkçeye çeviri: Emrah Zorba

Ağustos ayının ilk haftası, küresel borsa piyasaları için tam anlamıyla bir kâbus oldu; yaklaşan bir ABD resesyonu korkusu, New York'tan Tokyo'ya kadar finans merkezlerinde şok dalgaları yarattı. Amerika Birleşik Devletleri'nden kaynaklanan ekonomik karamsarlık, yalnızca kendi piyasalarını istikrarsızlaştırmakla kalmadı, aynı zamanda dünya genelinde bir satış dalgasını tetikleyerek küresel ekonomik manzarayı daha da kırılgan hale getirdi.

Dünya dolar kullanımından uzaklaşıyor

 

Hong Kong’ta yaşayan gazeteci Prime Sarmiento imzalı bu haber 25.04.2023 günü China Daily’de yayınlanmıştır. İngilizceden Teori Yazı Kurulu Üyesi Berke Mustafa Berkil çevirdi.

Yuan, ticari anlaşmalarda ABD para birimi yerine giderek daha fazla kullanılıyor

Dünyanın dört bir yanındaki ekonomiler, ticaret için ABD doları dışında uygun para birimlerinin kullanımını araştırıyor.

Cargill

Cargill, 1865 yılında ABD’de tahıl ambarı olarak kurulmuş, 1960 yılında Bramer tic. AŞ ile ortak olmuş, 1987’de Vanıköy mısır öğütme fabrikasını satın alıp 1992’de İstanbul’da merkez ofisini açmış.

Prekarya

Beyaz yakalılık ile sunulan sahte özgürlüğün uyuşturduğu zihinler, haklarını savunamayan eğitimli bir kitleyi peşinden sürüklüyor. Böylece, artan işsizlik, güvencesiz ve kısa süreli çalışmalar her gün yeni bir çalışan yoksul profili oluşturuyor.